Friday, August 12, 2016

Kali Pertama Buat Passport Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera uolls..

19 Julai 2016 aritu Ara buat passport untuk kali pertama. Eh dah hampir sebulan dah baru nak update ke hehehe..almaklumla sejak dah kahwin ni, sibuk jaga suami (sibuk kerrr).  Ara ni dah tua bangka baru nak buat passport. Itu pun sebab nak ikut husband pergi oversea. Kalau harap Ara nk pergi oversea, sampai berjanggut la baru buat passport hahahah

18 Julai 2016,mula-mula Ara and husband pergi Bahagian Passport di Jabatan Imigresen kat Presint 2, Putrajaya. Masa tu tengah demam tapi ada hati nak buat passport jugak huhu.. Lepas ambil nombor giliran, Ara tengok punya ramai manusia yang datang nak buat passport adoiii sedihnye..kenapa ramai sangat orang buat passport kat situ haaaa..Ara gagahkan jugak nak tunggu. Tak sampai 10 minit Ara dah merengek kat husband ajak balik Pahang. Tak boleh tahan nak tunggu giliran yang ke-200++ tu hehehe

19 Julai, Ara call Imigresen Temerloh untuk confirmkan sama ada kat situ ada kaunter passport. Alhamdulillah.. ada kaunter passport kat Imigresen Temerloh.  Ara pergi dengan husband. Sejam je dah siap passport. Seronok sangat. Orang pun tak ramai hehehe. Sape-sape yang tak tahu kat mana pejabat imigresen Temerloh ni, korang cari je Bangunan Persekutuan Temerloh.  Jabatan Imigresen ada dalam bangunan tu haaaa hehehe..

Kepada korang-korang yang macam Ara ni, baru pertama kali nak buat passport, sebelum korang pergi Jabatan Imigresen, korang pastikan korang bawa Mykad atau kad pengenalan sementara (kalau takde Mykad).  Untuk korang-korang atau anak korang yang di bawah 18tahun, pastikan bawa Mykad/Mykid, Sijil Lahir Pemohon dan Mykad ibu atau bapa (ibu atau bapa kena hadir bersama). Kanak-kanak bawah 4 tahun sahaja perlu bawa 2 keping gambar ikut spesifikasi yang pihak Imigresen dah tetapkan.

Okay step nak buat passport senang jer.  Korang ikut je step yang Ara bagi ni :-

STEP 1
Pergi kaunter Imigresen dan bagitahu kaunter yang korang nak buat passport untuk kali pertama. Pegawai di kaunter akan bagi nombor giliran dengan borang permohonan passport Malaysia.  Isi borang permohonan sambil tunggu nombor giliran korang dipanggil.

STEP 2 
Kaunter kedua ni adalah kaunter untuk ambil gambar passport korang.  Masa nombor dipanggil, pegawai tu akan ambil gambar korang.  Pastikan korang pakai cantik-cantik and makeup jangan lupa hehehe. Yang penting sekali, kalau korang bertudung, pakai siap-siap tudung hitam dari rumah. Kalau korang pakai tudung selain daripada tudung hitam, sia-sia la korang pakai cantik-cantik hehehe sebab korang kena pakai tudung hitam yang pihak Imigresen dah sediakan.  Lepas ambil gambar, pegawai akan confirmkan butiran yang korang isi dalam borang permohonan passport dan masukkan dalam sistem dorang and then dorang akan print satu borang butiran permohonan korang. Settle step ni.

STEP 3
Untuk step ni pun korang kena tunggu nombor giliran korang dipanggil ke kaunter bayaran.  Bila dah dipanggil, korang bayar jelah ikut bayaran yang dah pihak Imigresen tetapkan. Lepas korang dah bayar, pegawai akan minta korang tunggu 1 jam untuk siapkan passport korang. Lepas bayar, korang pergilah mana-mana, makan ke minum ke sementara nak tunggu passport korang siap kan.

Kadar Baru Bayaran Untuk Tempoh 5 Tahun (kadar untuk 2 tahun dah dimansuhkan)

a. Pemohon biasa (13 tahun hingga 59 tahun) RM200.00
b. Warga Emas (60 tahun ke atas) RM100.00
c. Kanak-kanak (12 tahun ke bawah) RM100.00
d. Pelajar mengikuti program ijazah luar negara (21 tahun dan ke bawah) RM100.00
e. Jemaah Haji (surat pengesahan daripada Tabung haji atau agensi yang dilantik) RM100.00

STEP 4
Lepas 1 jam, korang boleh terus pergi ke kaunter pengambilan passport (tak payah ikut nombor giliran lagi). So, dah settle passport korang. Senang je kan hehe.

Passport Ara yang dah siap hehe
Okeh, sekian dari Ara.  Harap-harap dapat bantu korang yang pertama kali nak ke luar negara.


1 comment: