Monday, September 5, 2016

Period Lewat dan Pendarahan Tidak Normal Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera uolls,

Baru-baru ni Ara period selepas lewat 2 hari daripada tarikh yang sepatutnya. Kebiasaannya, jarak period Ara memang teratur setiap bulan. Kalau Ara stress atau tidak sihat, period Ara akan cepat 1 hari atau lewat 1 hari. Bila lewat 2 hari, Ara dah serba tak keruan. Iyela.. Ara n suami memang menantikan kedatangan orang baru walaupun kami baru je mendirikan rumahtangga selama 2 bulan.

Cepat-cepat Ara minta suami belikan kit Urine Pregnancy Test jenama Disclosure. Ara decide nak test pada hari ke3 tapi malangnya pagi-pagi lagi masa Ara tengah sibuk siapkan sarapan si suami, Ara dapat rasa ada cecair mengalir di miss V. Ara berlari ke bilik and cek sama ada Ara dah start period. Sah! Ara period. Ya Allah, masa ni hancur rasanya hati ni bila tengok darah menitik.

Bila si suami yang tengah mandi keluar daripada bilik air, Ara terus bagitahu si suami yang Ara dah period. Ara boleh nampak air muka suami yang kecewa tapi si suami datang and peluk Ara and bagitahu Ara "takde rezeki.  Kita cuba lagi ok". Huhuhu

Lepas suami pergi kerja, Ara cek period Ara tapi kali ni Ara jadi pelik sebab period Ara tak banyak macam biasa. Selalu bila period, mencurah-curah darah period keluar. Tapi kali ni berbeza sangat dan period Ara yang berbentuk gumpalan berwarna merah kehitaman tu hanya keluar apabila Ara buang air kecil.  Bila suami Ara balik daripada kerja, Ara bagitahu si suami yang Ara risau sebab period Ara tak banyak macam biasa. Si suami yakinkan Ara untuk call mak. And bila Ara call mak, mak suruh Ara pergi klinik sebab mak tak pernah alami period macam Ara. Tapi bila Ara tanya kenapa tetiba period Ara jadi macamni, mak Ara cakap, mungkin ada isi dalam perut Ara. What! Huhu tapi kata-kata mak adalah satu harapan baru bagi Ara.

Dalam Ara berhuhuhu lepas call mak, si suami call mak mertua Ara plak. Huhu mak mertua pun sebut perkara yang sama. "Mungkin ada isi". Masa ni, Ara rasa keliru sangat. Kenapa hamil kalau period? And then Ara try la google.  Tapi daripada pencarian maklumat di google, Ara masih keliru sebab macam-macam pengalaman orang dan ada yang sama macam Ara tapi tidak hamil pun.

Hari ke3 period, pagi-pagi Ara try buat UPT tapi hampa.  Yang muncul hanya 1 line sahaja.  Rasa nak menangis masa ni.  Tapi hari ke3 period darah dah berhenti keluar. Cuma pada petang hampir magrib, ada setompok darah keluar dan sebelum tidur setompok lagi darah keluar.

Hati Ara dah tak keruan. Hari ke4, pagi-pagi lagi si suami bawa Ara ke klinik swasta untuk cek kenapa period Ara tidak normal seperti biasa. Jawapan daripada doktor "you may pregnant or may not pregnant". Ara melopong sebab sorang lagi manusia dan kali ni manusia yang bergelar doktor pula sebut pasal hamil.  Eh eh apa ni??? Tapi lepas dengar penjelasan daripada doktor, Ara rasa lega sikit.

Dr. Amir bagitahu, darah yang keluar mungkin bukan darah period dan pendarahan berlaku tanda daripada implantasi iaitu ovum sedang menempel di dinding rahim.  And doktor tak dapat nak buat urine test sebab terlalu awal lagi untuk buat ujian tersebut.  Kena tunggu sekurang-kurangnya 2minggu untuk pastikan sama ada Ara hamil atau sebaliknya. Jadi doktor bagi kad temujanji and minta Ara datang semula pada 11hb untuk berjumpa dengan pakar sakit puan.

Bersambung..


1 comment:

  1. Sabar ye sweetie sis. Sama2 kita doakan agar usaha untuk bersama orang ketiga nanti tercapai. In sha Allah.

    ReplyDelete